Szárnyaló fantázia vagy a jól bevált megoldások?

Minimalista elegancia: letisztult formák és színek 

A minimál stílus gyakran megosztja az emberek véleményét, hiszen sokaknak a minimál stílus egyszerűsége túl rideg, nem elég otthonos. Akik azonban ezt a stílust választják, rendkívül nagyra értékelik azt a letisztultságot, eleganciát és egyszerűséget otthonukban, amelyet ez a dizájn nyújt számukra. Főként a fokozott rendezettség és minimális dekoráció, monokróm, nem túl élénk színvilág jellemzi. Emellett azt is tudni érdemes, hogy ez a stílus igazán tér igényes, tehát ahhoz, hogy az elképzelésnek megfelelően lehessen megvalósítani, szükséges, hogy például a bútorokat egymástól kellő távolságra lehessen helyezni, illetve még látványosabb eredményt lehet elérni, ha nagy ablakokkal rendelkeznek a helyiségek. 

A minimalista stílus során van pár nagyon népszerű anyaghasználat, amelyet a szakemberek is előszeretettel ajánlanak, illetve alkalmaznak. Ilyen például a natúr fa színek és felületek, az alumínium, a simított beton, kő, illetve az átlátszó és színezett üvegek. A stílus főbb színei a fehér, a fekete, a szürke és a halvány pasztell színek.

“A kevesebb több” elvet követve egyszerűbb elemeket és geometriai alakzatokat jelenít meg ez a fajta stílus és nem tartalmaz kihívó mintákat és élénk színeket sem. A berendezések és bútorok tekintetében is törekedni kell az egyszerűbb formák, színek és minták kiválasztására. A minimalista nem olcsót jelent sőt, általában jó minőségű anyagokkal dolgozik.

 

Természetes anyagok inspirációja: fa, kő és természetes motívumok 

A természetes anyagok textúrája és megjelenése meleg és barátságos hatást kölcsönöz a helyiségnek. Ezeket burkolatként, bútorokként és kiegészítőként egyaránt érdemes használni. 

A kő hatású burkolat, felület mindig stílusos marad és könnyen beilleszthető bármilyen belsőépítészeti stílusba. A lakás bármely pontján kitűnően alkalmazható, hiszen a konyha, fürdőszoba, nappali vagy előtér tökéletes kiegészítője esetleg fő eleme lehet. Alkalmazásukkal könnyen megvalósítható a rusztikus és az ultramodern stílus is. 

A fahatású LVT vagy laminált padló burkolat kellemes atmoszférát teremt a lakásban és tökéletesen kombinálható más anyagokkal is. Ideális padló- vagy falburkolatnak, esetleg kiegészítő elemnek is tökéletes választás. A fa hatású darabok legfőképp egy kellemes, barátságos és természetközeli hangulatot teremtenek. Ez a természetet idéző anyag egyre nagyobb szerepet tölt be a legújabb trendekben, ugyanis gyakran választják, hogy különböző lakberendezési megoldásokkal kombinálva tükrözzék az otthon melegét, a nyugalmat, a biztonság és a meghittség érzetét. A magas minőségű burkolatok tökéletesen megtestesítik a fa természetes szépségét, amihez hozzátartozik a textúra, illetve a természetes színbéli eltérések is. Fahatású burkolatok alkalmazása kapcsán az alapelv: minél természetesebb, annál jobb! A túl fényes, lakkozott, egyszínű felületek ma már egyáltalán nem népszerűek, inkább a természetes jegyek kerültek a középpontba. Az innovatív technológiák segítségével 3D-s, hullámzó vagy geometrikus falipanelek is választhatóak, amelyek remek kiegészítői lehetnek egy-egy helyiségnek. Arra érdemes megfelelő hangsúlyt fektetni, hogy a nyílászárók, bútorok és a többi fából készült elemmel összhangban legyen. 

 

Fenntarthatóság és környezettudatosság: zöld megoldások 

Szerte a világban gyakori téma a környezetvédelem és a fenntartható megoldások, ezért sok gyártó igyekszik, ha nem is teljes mértékben, de legalább pár terméket újrahasznosított anyagokból és környezetbarát módon előállítani, vagy alternatív megoldásokat kínálni egy-egy lakberendezési ötlet megvalósításához. Éppen ezért a korábban is említett természetes hatású burkolatok tökéletes megoldást kínálnak arra, hogy környezettudatosan alakítsa át a belső tereket. Mivel ezek a burkolatok megfelelő minősítéssel, gondos és környezetkímélő előállítással kerülnek a kereskedelembe, sokkal kevesebb utómunkát igényelnek, hiszen a kiválasztott színben, mintában és méretben állnak rendelkezésére. Ezek az anyagok megőrzik minőségüket, könnyű a tisztántartásuk és egy kis kreativitás segítségével igazán páratlan eredményt lehet elérni más anyagok, esetleg stílusok kombinálásával. 

Geometria és aszimmetria: egyedi megjelenítés 

A geometrikus mintázatok egyszerűséggel, de akár eleganciával is meg tudják tölteni a teret, ezáltal segítenek egy új stílust képviselni. Ezek az alakzatok fontos szerepet töltenek be  a térrendezésben, a dizájnos bútorok, illetve a fal- és padlóburkolatok kiválasztásában is. 

Ezt a falakon a legegyszerűbb kihasználni, hiszen egy jól megválasztott tapéta vagy más falburkolat segítségével rendkívül egyszerűen és stílusosan befolyásolható a belső tér hatása. Arra azonban mindenképpen ügyelni kell, hogy a falburkolaton megjelenő színek összhangban maradjanak a szoba többi részével is. A minták megválasztása is kritikus pont, mert könnyedén túl zsúfolt és túl sok lehet a végeredmény. Alapos előkészületek és tervezés mellett ez különösen hatékony megoldásnak bizonyul, ha az adott helyiség kisméretű vagy túl egyszerű. A bútorok esetében is hasonló a helyzet, legyen szó kanapéról, ágyról, fotelről, puffról akár dohányzóasztalról érdemes négyzetes vagy kör alakút választani és nem szabad félni a mintás anyaghasználattól sem. Az aszimmetriával egy kis merészséget tud csempészni a helyiségekbe és inkább egyedi, látványos eredményt lehet vele elérni. Bár sokan félnek az aszimmetriától és a különleges alakzatok alkalmazásától, mi bátran ajánljuk, hiszen a megfelelő szakértelem mellett, egy igazán exkluzív, változatos és szemrevaló teret lehet megalkotni. 

 

Hagyomány és modernitás: klasszikus motívumok újragondolása 

A klasszikus motívumok újragondolása nem csupán a múlt egyszerű “elnyomásáról” szól, sokkal inkább a régi stílusok megtartásáról, miközben az innovációval ötvözve egy igazán ízléses stílus születik. Ez egy kiegyensúlyozott átmenetet képez a hagyomány megőrzése és annak lehetősége között, hogy ez a stílus jelen és a jövő számára is releváns legyen.

A lakberendezők és a belsőépítészek is gyakran újraértelmezik a klasszikus motívumokat, és a mai trendeknek megfelelően átalakítják őket. Ez magában foglalja a klasszikus elemek újragondolását a modern anyagokhoz, technikákhoz és esztétikai megközelítéshez. Azzal, hogy szakemberek a klasszikus elemeket és stílust kombinálják a modern dizájnnal, egyedi hatást eredményeznek. Klasszikus minták csempészése minimalista terekbe, vagy régimódi,  esetleg kézzel készített kiegészítő elemeket használni remek választás. Továbbá a régmúlt hagyományait, esetleg jellegzetes szimbólumait is érdemes lehet beépíteni és újraértelmezni a mai modern stílusokba. 

Kérje szakértőink segítségét a megfelelő stílus kiválasztásában! https://toptrade.hu/tanacsadas