A padlószőnyegek élettartama és karbantartása

A szőnyeg megjelenése

Annak érdekében, hogy a kiválasztott burkolat megőrizze makulátlan megjelenését, fontos a megfelelő gyártási technológiát választani attól függően, hogy hol, milyen környezetben szeretné viszontlátni. Alapvetően 2 kivitelben léteznek a szőnyegek: tekercses és modul szőnyegek. 

A tekercses szőnyegek 4-5 m szélességű és 25 m hosszú tekercsben kerülnek gyártásra. Kérésre, ezek egyedi színben és mintával is gyárthatók, ráadásul nem törik meg a teret az illesztésekkel, így egy igazán harmonikus helyiséget teremtenek. 

A modulszőnyegek széles színválasztékban megtalálhatók és több árnyalat együttes alkalmazása esetén különböző mintás megjelenést is elérhet. Fontos, hogy praktikusak: általában 50×50 cm-es lapokból állnak, melyek akár egyenként is kivehetőek és pótolhatóak egy új lappal. 

 

Anyagok és gyártási technológiák 

Kínálatunkban megtalálható padlószőnyegek esetében kiemelten fontos szerepet tölt be a minőségi szálhasználat és a technikailag is megfelelő előállítás. A kiválasztott melegburkolat anyaga, szövése vagy tűzése, illetve a szálak hosszúsága is nagyban befolyásolják az élettartamot. 

Anyaguk szerint három fő csoportra bonthatók: természetes szálak (gyapjú, szizál, tencel),  szintetikus szálak (poliészter, poliamid, polipropilén) és az újrahasznosított anyagok, amik az előző kettőnek a származékai. A szálak hosszúsága is fontos szempont a kiválasztás során, hiszen ez befolyásolja a szőnyeg vastagságát, tartósságát és tisztán tarthatóságát is. 

Nyírt(velúr) szőnyegek

A nyírt szőnyegeknél a gyártási folyamat során azonnal elvágják a letűzött szálakat és egy hőkezelő eljárással megakadályozzák, hogy szétnyíljanak. Ezek a szőnyegek puha, kellemes, meleg hatást keltenek és elképesztően esztétikus a megjelenésük.

Buklé szőnyegburkolat

Zárt hurkolással kialakított szálakkal készül, amelyeknek köszönhetően az anyag tartósabbá válik a környezeti hatásokkal szemben. Időtálló, rövid szálainak köszönhetően könnyen tisztítható. A buklé szőnyegek húrkai eltérő magassággal is készülhetnek, ezzel háromdimenziós felületet lehet elérni, ami optikailag vonzóbbá, süppedőssé teszik a padlószőnyeget. 

Flokkolás (elektrosztatikai beültetés) eljárással készült padlószőnyegek

Nagy feszültség mellett az elemi szálakat belövelik a hordozóréteg tetejére. A sűrű, többmilliós poliamid szálsűrűség megakadályazza, hogy a szennyezés könnyen bejusson a szőnyeg belsejébe. Az ilyen technológiával gyártott padlószőnyeg rendkívül strapabíró és egyszerre könnyen tisztítható.  

Professzionális telepítés: az élettartam alapja

Ahhoz, hogy a kiválasztott szőnyegburkolat kellően tartós maradjon, a telepítéshez mindenképpen szakembert vagy erre specializálódott céget bízzon meg, hiszen a megfelelő tudás hiányában nem az elvárt minőséget fogja nyújtani. Az előkészítés, az anyagok gondos kiválasztása, a megfelelő eszközök és technikák alkalmazása, a szakértelem együttes jelenléte tudja garantálni azt a hosszú élettartamot, amit vár.  Amennyiben ezek a feltételek nem adottak a telepítéshez, kevésbé lesz tartós a szőnyegburkolat, pedig a cél egy hosszútávon is impozáns tér kialakítása. 

A díjmentes konzultáció keretein belül segítünk a választásban, hogy mely burkolat az, ami ideális az adott helyiségnek és stílusnak megfelelően. A szaktudásunk megosztásával felhívjuk a figyelmet azokra az intő jelekre, amelyekre mindenképp figyelni kell a telepítés ideje alatt. 

Tippek a padlószőnyegek gondos karbantartásához

Attól függetlenül, hogy ügyel a szőnyegburkolat megóvására, előfordul, hogy szennyeződés kerül a padlóra, melyet szakszerűen kell kezelni. Fontos, hogy ismerje a burkolat pontos anyagát és ennek megfelelően alkalmazzon különböző takarítási módszereket és tisztítószereket. 

A rendszeres porszívózás bármely szőnyegburkolat esetében kiváló, hiszen a por és a száraz szennyeződések így könnyen eltávolíthatók. Ezen felül a szőnyeg színének megóvása érdekében ügyeljen arra, hogy ne tartalmazzon olyan anyagokat a tisztítószer, amely a burkolat fakulásához vezet. A kerülendő anyagok listája a gyártó oldalán fel vannak tüntetve, az erős tisztítószerek is roncsolják a melegburkolat állapotát. 

Amennyiben hosszú szálú padlószőnyege van és egy-egy szál használatból eredően kihúzódik, semmiképp se próbálja meg kihúzni a kilógó szálakat, csak egy éles ollóval vágja le.

A nedves szennyeződéseket egyik padlóburkolat esetében sem szabad a szőnyegbe masszírozni, óvatosan, egy papírtörlő segítségével minél előbb fel kell itatni, ezzel megelőzve, hogy nyomot hagyjon a szőnyegen. Makacs foltok esetében akár többszöri  ismétléssel lazítsa a foltot hideg vízzel, majd puha törlővel itassa fel. 

Gyakori problémák és megelőzésük

Bizonyára eszébe jutott már, hogy vajon elkerülik-e az olyan hétköznapi problémák a padlószőnyegeket, mint például a penész vagy a kopás. Sajnos az ilyen jellegű károk a melegburkolatok számára is kihívást jelentenek, de ezek megfelelő karbantartással és odafigyeléssel könnyen megelőzhetők. Főként azért is kell erre megfelelő hangsúlyt fektetni, mert egy tekercses szőnyeg esetében penész vagy nagyobb sérülés következtében az egész burkolatot cserélni kell. 

Elsősorban a helyes telepítés, ragasztás tudja megakadályozni a nem kívánt szennyeződések és nedvesség bejutását a burkolat alá, ami idővel penészhez és minőségi romláshoz vezet. Ezt követően a használatból eredő behatások és a rendszeres tisztítás hiánya (gyakori porszívózás vagy a kiömlött folyadékok gyors felitatása) befolyásolják leginkább a penészspórák letelepedését, illetve az anyag fakulását. Ahhoz, hogy a padlószőnyeg megőrizze ragyogó színét és gyönyörű mintázatát, az odafigyelés, rendszeres takarítás és időnként egy professzionális mélytisztítás segít.

Amennyiben exkluzív környezetben szeretné fogadni vendégeit, ismerje meg szőnyegburkolatainkat és kérje szakértőink segítségét a kifogástalan belső tér megtervezésében: https://toptrade.hu/tanacsadas