Tisztaság és egészség – fontos szempontok a padlószőnyegek kiválasztásakor

Mi teszi különlegessé padlószőnyegeinket?

A megfelelő burkolat kiválasztása során a funkcionalitás meghatározó tényező, hiszen hosszútávú megoldást nyújt az ideális belső tér kialakításában. Ezért a könnyen tisztán tarthatóság fontos szempont. A szőnyegburkolatok kapcsán gyakori tévhit, hogy speciális karbantartást igényelnek, pedig elegendő az alapvető szabályokat betartani. Ennek köszönhetően a legmakacsabb foltok is teljes mértékben eltávolíthatók, akár hagyományos takarítással, de egy professzionális takarítás is elvégezhető rajta amennyiben szükséges, hiszen gyártóink minden esetben törekednek a kimagasló minőségre és a hosszú élettartamú burkolatok készítésére. 

 

Az allergia

Az allergia – melyet leggyakrabban a különböző pollenek, spórák, gombák és például a poratka okozhat – makacs és bosszantó (orrfolyást, orrdugulást, köhögést) vagy akár komolyabb tüneteket eredményez. Ráadásul nagyon sok allergént mi magunk viszünk be az irodánkba: a ruhánkon, a cipőnkön, de akár még a hajunkon is. Az egyik legkomolyabb gócpont a szőnyeg, amelyben főként elhalt hámsejtekkel táplálkozó poratkák milliói élhetnek. Ha allergiamentes irodát, enteriőrt szeretne, a szőnyeggel kell kezdenie. 

Melyik antiallergén burkolatot válassza? Miben más a Flotex? 

Az általunk forgalmazott szőnyegekről, fali kárpitokról érdemes tudni, hogy legtöbbjük hipoallergén, a gyapjú például természetes módon az. Szinte légszűrőként működnek, az allergéneket a bolyhokba zárják és más egyéb szennyező anyagokat – például nitrogén-dioxidot, formaldehidet és kén-dioxidot – is elnyelnek, sőt nemcsak elnyelik ezeket a szennyeződéseket, hanem megakadályozzák, hogy azok a légkörbe kerüljenek. A sűrű szövésű, alacsony szálú szőnyegek esetében az allergének kevésbé tudnak megtapadni, vagyis már önmagukban is megnehezítik a részecskék mélyebb bejutását a szőnyegbe. 

Forbo Flotex - a megbízható választás 

A szőnyegburkolatok között igencsak széles a választék, a Forbo Flotex szőnyegei pedig kiemelkednek társaik közül egy előnyükkel. Előállításuk során a gondos kivitelezés mellett olyan egyedi technikai eljárást alkalmaznak, amely biztosítja 80 millió poliamidszál/m2 beültetését. Ez garantálja a rendkívüli tartósságot és a magas kopásállóságot. A flokkolás nyújtja azt könnyű szerkezetet, amely a benyomódások és karcolások ellen felveszi a harcot, miközben meleg és kényelmes érzést nyújti. Így amellett, hogy segít az allergiások számára is élhetővé varázsolni a légkört, különösen praktikus választás. 

Miért fontosak az antiallergén szőnyegburkolatok?

Természetesen elsősorban azért, hogy csökkenteni tudjuk az arra érzékenyek tüneteit. Jó hír, hogy tanulmányok kimutatták, hogy a levegőben lévő allergének és por szintje eleve alacsonyabb azokban a helyiségekben, ahol szőnyeg van, mint más helyiségekben. Ez azonban akkor igazán eredményes, ha a szőnyegek a megfelelő módon zárják magukba a problémát okozó allergéneket. Ugyanez a tanulmány azt is kimutatta, hogy amikor a szobák tisztítása után megmérték a por- és allergénszintet, a szőnyeggel borított szobában még mindig alacsonyabb volt. 

 

Az antiallergén megoldások előnyei

Beltérben a poratkák a leggyakoribb allergiaokozók, hiszen olyan fehérjeösszetevőket választanak ki, amelyek az emberekben megfázáshoz hasonló tüneteket okozhatnak. Mivel a poratka a meleg és párás környezetet kedveli, vonzódik a matracokhoz, a plüssállatokhoz, a kárpitokhoz és a szőnyegekben is megtalálható.

Ha allergiás, valószínűleg a „hipoallergén” felirattal ellátott termékeket keresi, hogy elkerülje az allergiás reakciót. A hipoallergén azt jelenti, hogy a termék (mely lehet szőnyeg, vagy bármilyen kozmetikum, ruha) kevés allergént tartalmaz, ezért egy kevés odafigyeléssel elkerülhetőek a tünetek, amiket fent részleteztünk. 

Az antiallergén szőnyeg tisztítása

Nem kell különleges technika a szőnyegtisztításhoz. Javasoljuk, hogy legalább hetente egyszer porszívózza ki. Fontos, hogy olyan porszívót válasszon, amely rendelkezik antiallergén minősítéssel. Ezek többnyire a HEPA filterrel ellátott változatok, de léteznek HEPA filter nélküli antiallergén porszívók is (pl. Carpetlife a Dr. Shutz-tól)

Ismerje meg a padlószőnyegeinket: https://toptrade.hu/szonyegburkolat