Szárnyaló fantázia vagy a jól bevált megoldások?

Minimalista elegancia: letisztult formák és színek 

A minimál stílus gyakran megosztja az emberek véleményét, hiszen sokaknak a túl rideg, nem elég otthonos. Akik azonban ezt a stílust választják, rendkívül nagyra értékelik azt a letisztultságot, eleganciát és egyszerűséget, amelyet ez a dizájn nyújt. Fokozott rendezettség és minimális dekoráció, monokróm, nem túl élénk színvilág jellemzi. Térigényes: szükséges, hogy a bútorokat egymástól kellő távolságra lehessen elhelyezni, illetve még látványosabb az eredmény, ha nagy ablakokkal rendelkeznek a helyiségek. 

A minimalista stílus során a szakemberek előszeretettel használnak natúrfa-színeket és felületeket, alumíniumot, simított betont, követ, illetve átlátszó és színezett üvegeket. A stílus főbb színei a fehér, a fekete, a szürke és a halvány pasztellszínek.

A minimalizmus „a kevesebb több” elvet követve egyszerűbb elemeket és geometriai alakzatokat jelenít meg és nem tartalmaz kihívó mintákat és élénk színeket sem. A berendezések és bútorok tekintetében is törekedni kell az egyszerűbb formák, színek és minták kiválasztására. A minimalista nem olcsót jelent, sőt általában kifejezetten jó minőségű anyagokkal dolgozik.

 

Természetes anyagok inspirációja: fa, kő és természetes motívumok 

A természetes anyagok textúrája és megjelenése meleg és barátságos légkört kölcsönöz a helyiségnek. Ezeket burkolatként, bútorokként és kiegészítőként egyaránt érdemes használni. 

A kőhatású burkolat, felület mindig stílusos marad és könnyen beilleszthető bármilyen belsőépítészeti stílusba, így akármely helyiség tökéletes kiegészítője, esetleg fő eleme lehet. Alkalmazásukkal könnyen megvalósítható a rusztikus és az ultramodern stílus is. 

A fahatású LVT vagy lamináltpadló-burkolat kellemes atmoszférát teremt a lakásban és tökéletesen kombinálható más anyagokkal is. Ideális padló- vagy falburkolatnak, de kiegészítő elemnek is tökéletes választás. A fahatású darabok kellemes, barátságos és természetközeli hangulatot teremtenek, ezért egyre nagyobb szerepet töltenek be a legújabb trendekben. A magas minőségű burkolatok tökéletesen megtestesítik a fa természetes szépségét, amihez hozzátartozik a textúra, illetve a természetes színbéli eltérések is. Fahatású burkolatok alkalmazása kapcsán az alapelv: minél természetesebb, annál jobb! A túl fényes, lakkozott, egyszínű felületek ma már egyáltalán nem népszerűek, a természetes jegyek kerültek a középpontba. Az innovatív technológiák segítségével 3D-s, hullámzó vagy geometrikus fali panelek is választhatóak, amelyek remek kiegészítői lehetnek egy-egy helyiségnek, fontos azonban, hogy a nyílászárók, bútorok és a többi fából készült elemmel összhangban legyenek. 

 

Fenntarthatóság és környezettudatosság: zöld megoldások 

Szerte a világban gyakori téma a környezetvédelem és a fenntartható megoldások, ezért a gyártók igyekeznek minél több terméküket újrahasznosított anyagokból és környezetbarát módon előállítani, vagy alternatív megoldást kínálni egy-egy lakberendezési ötlet megvalósításához. Ilyenek a korábban már említett természetes hatású burkolatok: mivel ezek megfelelő minősítéssel, gondos és környezetkímélő előállítással kerülnek a kereskedelembe, sokkal kevesebb utómunkát igényelnek. Ezek az anyagok megőrzik minőségüket, könnyű a tisztán tartásuk és némi kreativitással és más anyagok, esetleg stílusok kombinálásával páratlan eredményt lehet elérni. 

Geometria és aszimmetria: egyedi megjelenítés 

A geometrikus mintázatok egyszerűséggel, de akár eleganciával is meg tudják tölteni a teret, ezáltal segítenek egy új stílust képviselni. Ezek az alakzatok fontos szerepet töltenek be a térrendezésben, a dizájnos bútorok, illetve a fal- és padlóburkolatok kiválasztásában is. 

Ezt a falakon a legegyszerűbb kihasználni, hiszen egy jól megválasztott tapétával vagy más falburkolattal egyszerűen és stílusosan változtatható a belső tér hatása. Arra azonban mindenképpen ügyelni kell, hogy a falburkolaton megjelenő színek összhangban maradjanak a szoba többi részével. A minták megválasztása is kritikus pont, mert könnyedén túl zsúfolt és túl sok lehet a végeredmény.  Bútorok esetében érdemes négyzetes vagy kör alakút választani, és nem szabad félni a mintásanyag-használattól sem. Az aszimmetriával egy kis merészséget csempészhetünk a helyiségekbe és egyedi, látványos eredményt tudunk elérni: megfelelő szakértelem mellett exkluzív, változatos és szemrevaló teret alkothatunk. 

 

Hagyomány és modernitás: klasszikus motívumok újragondolása 

A lakberendezők és a belsőépítészek gyakran újraértelmezik a klasszikus motívumokat, és a mai trendeknek megfelelően átalakítják őket. Ez magában foglalja a klasszikus elemek újragondolását a modern anyagokhoz, technikákhoz és esztétikai megközelítéshez. Azzal, hogy szakemberek a klasszikus elemeket és stílust kombinálják a modern dizájnnal, egyedi hatást érnek el. Klasszikus mintákat csempészni minimalista terekbe, vagy régimódi, esetleg kézzel készített kiegészítő elemeket használni, remek választás. Továbbá a régmúlt hagyományait, jellegzetes szimbólumait is érdemes lehet beépíteni a modern stílusokba. 

Kérje szakértőink segítségét a megfelelő stílus kiválasztásában! https://toptrade.hu/tanacsadas