A MONDO és az olimpia

MONDO a világversenyek főszereplőjeként 

A MONDO leginkább az atlétikai pályáiról híres, ahol a világ leggyorsabb sportolói versenyeznek, de az olimpiai játékokon is mindig megtalálhatóak a MONDO burkolatok, sporteszközök (stafétabot, pályajelző, rúdugró léc stb.) 

Több mint 70 éves szenvedélyes munka során sportolók ezrei versenyeztek a MONDO pályákon, kiemelkedő eredményekkel, világrekordokat döntve és felülmúlva saját határaikat. A sportolók közreműködésével és a folyamatos visszajelzésükkel újra definiálják a sportpadlókkal szembeni igényeket, ez jobb eredményeket és hatékonyabb edzést biztosít. Az egyedi MONDO gondolkodásmódnak köszönhetően, amely során az első szakasztól kezdve bevonják a sportolókat a termékek tervezésébe és fejlesztésébe, kimagasló teljesítményeket érnek el, a MONDO pedig képes a sportolói igényeknek megfelelő termékeket gyártani. 

2023 augusztusában mi is részesei lehettünk a MONDO sikerének, ugyanis Budapesten került megrendezésre Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. Budapesten az MTK Atlétikai Centrumban ugyanazok a sportfelületek találhatóak meg, mint a Nemzeti Atlétikai Központban, ugyanis a világ legjobbjai itt készültek a budapesti atlétikai világbajnokságra. A MONDO a következő sportágak számára is biztosítani tudja a szükséges pályákat és eszközöket: futás, atlétika, kosárlabda, kézilabda, röplabda, tenisz, padel, súlyemelés. Ennek következtében a MONDO az utóbbi tizenkét olimpiai játékok hivatalos beszállítója volt, és így lesz ez a 2024-es párizsi olimpián is. 

Innovációk a MONDO Burkolatokban

Nem a véletlennek köszönhető, hogy a MONDO világelső a színvonalas sportburkolat- és eszközgyártásban, hiszen az innovatív technológiák és kutatások ötvözésével olyan eredményeket érnek el, amelyek a világ minden táján hasznosulnak. A sportolókkal és a nemzetközi sportszövetségekkel való szoros együttműködés révén a MONDO pontos képet kap arról, hogy mire van szükségük a biztonságos edzéshez és a jobb teljesítményhez. A MONDO Kutatóközpontokban: Gallo d'Albában (Olaszország), Foetzben (Luxemburg) és Borjában (Spanyolország) ezen információk birtokában különböző sportágak biomechanikájához tervezett technológiát és megoldásokat fejlesztenek. 

Közvetlenül gyártják a saját atlétikai pályáikat, padlóikat és műfüves rendszereiket. A gyártás során minden egyes feldolgozási fázisban megtörténik a minőségellenőrzés: a nyersanyagokon, a vegyületeken és a késztermékeken egyaránt. Ezeket a termékeket független laboratóriumok tesztelik és az aktuális környezetvédelmi szabványoknak megfelelően kiértékelik. A MONDO termékek megfelelnek az UL környezetvédelmi teszteknek és elnyerték a GREENGUARD arany minősítést. 

A sportolók teljesítményének javítása mellett a pályák egységessége hozzájárul a sérülések kockázatának csökkentéséhez. A MONDO pályák felülete két réteg tömör vulkanizált gumiból készül, amelyek mikroműanyag-mentesek. A vulkanizálás garantálja a molekuláris kötést a rétegek között, ami egy folytonos, varratmentes felületet biztosít. Az AIR-CELL technológiát alkalmazva, amely során a pálya alsó rétege levegővel töltött üregeket tartalmaz, elnyelik a sportoló lábának rezgéseit és ütközését a felülettel, majd ugyanezt az erőt „lendületté” alakítja és ezzel segíti a sportoló mozgását. A pályák alátámasztó méhsejtrácsos szerkezete pedig minimalizálja az időt, ameddig a lábfej érintkezik a felülettel, javítva a láb stabilitását és maximalizálva az energia visszaadást. A NON-DIRECTIONAL TESSELLATION minta javítja a tapadást, a csúszásállóságot és a felületi vízelvezetést, ez pedig fokozza a versenyzők gyorsaságát. A TY-granulátumok javítják a reakció egyenletességét a pálya felületén, hogy a sportolók könnyebben tudják szabályozni a lépéshosszukat, futási ritmusukat és stabilitásukat, amelyek elengedhetetlenek például a gátfutáshoz, rúdugráshoz, valamint a távol-, hármas- és magasugráshoz.

A beltéri felületekre alkalmazott Multilayer technológia lehetővé teszi a rugalmas alsó rétegek, és a legmegfelelőbb felületkezelés párosítását az egyes sportágak speciális igényeinek kielégítése érdekében. A MONDO beltéri felületei kompakt vulkanizált gumiból készülnek, hogy garantálják a padló optimális tapadását, extra magas kopásállóságát (még évekig tartó intenzív használat mellett is), továbbá, hogy a sporteszközök által okozott sérüléseknek is ellenálljon. Ideális rugalmasságot és kiemelkedő tartósságot biztosít a MONDO saját fejlesztésű és gyártású, szabadalmaztatott Ecofill® Rebound extrudált poliolefin granulátumból készült töltete. Ezenfelül a MONDO UNITE műfüves felületei a hőkötési eljárásnak és a lélegző hátlapnak köszönhetően nagyobb szakadásállósággal és kiváló vízelvezetéssel rendelkeznek. Ezek a felületek a hasznos élettartamuk végén 100%-ban újrahasznosíthatók.

A sportolók egészsége, a környezeti hatások és a környezetvédelem figyelembevétele, a könnyű telepítés és az egyedülálló technikai háttér csupán néhány ok, amiért az olimpiai bizottságok a MONDO-t választják.