A burkolatok tervezésének pszichológiája

A színek pszichológiája a burkolaton

A színek a belsőépítészet egyik legerősebb dizájnelemei, amelyek érzelmeket képesek kiváltani és könnyedén befolyásolják a hangulatunkat. Az olyan meleg színek, mint a piros, a vörös, a narancs, energiát és izgalmat nyújtanak, míg a hűvösek – például a kék és a zöld egyes árnyalatai – megnyugtatnak, a bézs és a halvány tónusok pedig ellazítanak. 

Ahhoz, hogy a színeket „jól használjuk”, fontos ismernünk a színelméletet is: melyik színt melyikkel érdemes és szabad párosítanunk ahhoz, hogy pontosan azt érjük el, amit szeretnénk. 

Textúra és az érintés 

Nemcsak a színek, hanem a textúrák és az anyagok is meghatározó szerepet játszanak a belsőépítészetben azzal, ahogy befolyásolhatják érzékszerveinket: gondoljunk csak arra, hogy egy kellemes, bársonyos érzetű tapéta teljesen más hatást vagy hangulatot válthat ki belőlünk, mint az indusztriális stílus vagy betondizájn.

A sima és csiszolt felületek a kifinomultság és az elegancia érzetét kelthetik, míg a természetes anyagok a melegség és a kényelem követei.  Ám ez még nem minden. Ha átgondoltan és kellő odafigyeléssel választja ki az enteriőrbe a textúrákat és színeket, akkor minden egyes helyiségbe eltérő hangulatot varázsolhat. Ennek kiemelkedő jelentősége van, hiszen egy irodán belül is teljesen eltérő élethelyzetekkel, érzelmekkel találkozunk egy-egy helyiségen belül. 

Példának okán, egy aulának a biztonságot kell tükröznie, egy tárgyalónak a bizalmat, az irodának pedig a kényelmet, a kreativitást, az aktivitást egyszerre kell árasztania magából.

A formák és minták

A formák mindennél fontosabbak. Gondoljon bele: ha arra kérjük, hogy rajzoljon egy házat, biztos, hogy az első gondolat egy téglalap egy háromszöggel a tetején. Ez a legalapvetőbb módja annak, hogy hogyan érzékeljük az alakzatokat. 

Az alakzatok és formák jelentős hatással vannak tudatosságunkra és viselkedésünkre, annyira, hogy a pszichológia külön ága foglalkozik azzal, hogy a formák milyen hatást gyakorolnak ránk, milyen érzelmeket keltenek bennünk. Minden alakzathoz valamilyen jelentés kapcsolódik, amely különbözőképpen befolyásolja elménket és reakcióinkat. 

Érdekes tény, hogy a geometriai formák, mint az ovális és a négyzet, sokkal gyorsabban érzékelhetők és sokkal jobban meg is jegyezzük őket. Ezek közül is kiemelkedik a kör, hiszen nincs kezdete, nincs vége, sem iránya, tehát a végtelenséget, a teljességgel sugallja, ezért megfelelő mennyiségben nyugtatóan is tud hatni. 

 

A fények

A legtöbb belsőépítésznek a természetes fény a legjobb barátja. Amikor egy helyiséget/enteriőrt tervez, először meg kell tudnia, hogy a fény hogyan jut be a szobába. Tanulmányok kimutatták, hogy a hangulat és az energiaszint közvetlenül összefügg azzal, hogy mennyi természetes fényt kapunk. Ahhoz, hogy minél több természetes fényhez jusson, válasszon áttetsző függönyöket, használjon világosabb színeket, akár egy-egy erőteljesebb résszel. Fontos, hogy ha a természetes fény kevés, a meleg fények sokkal kellemesebbek, mint a fehér, hideg árnyalatai.

Amennyiben szeretné, hogy irodája a lehető legkellemesebb hely legyen, mind a munkavállalók, mind a látogatók számára, keressen minket bizalommal, hogy kialakítsuk az Önök számára tökéletes enteriőrt: https://toptrade.hu/kapcsolat